Etterstad Vel - Hjemmeside
EGNE SIDER
Hovedside
Møtereferater
Vedtekter
Kontakt oss
Historieside
LENKER
Lenker


Laget i:

BYGGING OVER GJØVIKBANEN
Etterstad Vel: Sak 057/02 Klage på støy

Publisert  27.01.03
Sist endret  27.01.03
 

ak 057/02: Klage på støy fra Gjøvikbanen Mer eller mindre likelydende brev er sendt til bydelsoverlegene. Her gjengis brev til bydel 14. Kopi er også sendt til Helsevernetaten, Samferdselsetaten og Sølvi Weigård i aksjonskomiteen.

Til Bydelsoverlege Olav Heen
bydel 14 Helsfyr Sinsen
Postboks 6334 Etterstad
0604 OSLO

Klage på støy

Som kjent er OBOS i gang med et større byggeprosjekt i Biskop Jens Nilssøns gate på grensen mot Vålerenga.

Så vidt vi har forstått er det gitt dispensasjon for arbeid om natten. Vi har mottatt klager på formidabel støy fra våre beboere. Noen mener at man må kreve opphold på hotell hvis dette fortsetter. Politiet er blitt tilkalt flere ganger, men dette har bare ført til stopp i ca. 1 time, og så fortsetter bråket. Vi vil derfor be om at det blir gjort noe med problemet.

Nå har også NSB begynt med nattlige arbeider i skjæringen, noe som fører til enda mer støy.

Vi ber derfor om at det foretas støymålinger.

For øvrig vil vi benytte anledningen til å etterlyse svar på vårt brev fra februar i år.

Oslo, 31. mai 2002

for Etterstad Vel
Olaug Norlemann
leder



Bydelsoverlegen utviser lite interesse for dette. Vi har mottatt følgende brev:

ref: 01/00179 Støy fra byggeprosjekt over Gjøvikbanen

Det vises til brev av 31.05.2002. Vi har forståelse for at byggeprosjektet skaper problemer for beboerne i området.

Det er søkt om dispensasjon fra støyforskriftene for nødvendig nattarbeid i forbindelse med byggeprosjekt. Slik dispensasjon er gitt fra Helsevernetaten. Det forutsettes at alle berørte naboer holdes informert om arbeidet. Dette er tatt opp med entrepenøren.

Bydelen og Helsevernetaten tilstreber å ivareta beboerne så langt det er mulig gjennom de restriksjoner som ligger i dispensasjonen. Det er likevel uunngåelig at fellesskapets interesser - bygging av tiltrengte boliger i Oslo's byggesone - kommer i konflikt med enkeltbeboere som utsettes for støy og annen sjenanse.

Hvis det forekommer brudd mot bestemmelsene i dispensasjonen må dette meldes til Helsevernetaten.

Med vennlig hilsen
Bydel Helsfyr-Sinsen
Olav Heen, bydelsoverlege - Inger Louise Ramm v.d. Fehr - helsekonsulent





Helsevernetaten, derimot tar saken alvorlig:

ref: 2002/1136-38 Saksbehandler Gunnar Kvalvaag, 23 46 04 00 Klage på støyende nattarbeid og klage på forlenget dispensasjon.

Vi har mottatt flere klager på den nattlige anleggsstøyen fra arbeidet med Vålerenga Terrasse og på forlenget dispensasjon fra kravene i støyforskriften

Både ved målinger som er utført av entrepenøren og av Helsevernetaten er det påvist alvorlige brudd på de forutsetninger som er gitt i tidligere dispensasjoner. Disse forhold er umiddelbart tatt opp med entrepenøren.

Entrepenøren beklager det inntrufne og tilskriver de alvorligste bruddene bruk av spesielt stor kran som har produsert et høyt støynivå under arbeid. Denne kranen har vært nødvendig å bruke pga. vekten på det som skulle heises på plass nede i skjæringen. Dessuten har en del hamring og saging gitt max-verdier for støyen over de grenseverdier som er satt.

To netter medio mai foretok Jernbaneverket ommlegging av jernbanetraséen på natters tid uten å ta nødvendig hensyn til de grenseverdier som lå i vår dispensasjon. I og med at dette arbeidet ble utført av hensyn til utbyggingen av Vålerenga Terrasse, var dette entrepenørens ansvar. Entrepenøren beklager det inntrufne og vil påse at "underleverandører" heretter vil måtte forholde seg til de betingelser som er satt Entrepenøren er pålagt å overføre mest mulig av arbeidet til dagtid i tiden framover. Helsevernetaten påla bl.a. entrepenøren å søke Jernabaneverket om tillatelse til å arbeide nede i skjæringen på dagen. Da dette krever at togtrafikken stanses og elektrisiteten i kjøreledningen slås av, har dette betydelige konsekvenser. Entrepenøren er villig til å betale ekstrakostnadene ved at passasjerene fraktes med buss forbi skjæringen. Det opplyses fra entrepenøren i dag at Jernbaneverket har avslått dene søknaden.

Entrepenøren vil flytte en del av det arbeidet som var planlagt utført de nærmeste ukene til høsten og vil ta en ny gjennomgang av alt arbeid som må gjøres for å se på hva som kan gjøres på dagtid. Dette har gitt som konsekvens at med unntak av noe kjerneboring med drill (uten sjenanse for naboene iflg. entrepenøren), skal alt arbeidet i inneværende uke (uke 24) utføres på dagtid.

I uke 25 er bebudet støyende nattarbeid natt til 18. og 19.6. Da planlegges tunge løft med stor kran, noe som vi vet fra tidligere målinger sprenger grensene vi setter for å gi dispensasjon. I dette tilfelle vil vi kreve at berørte, fastboende naboer tilbys alternativ overnatting og at alle berørte naboer varsles så tidlig at de kan planlegge egne tiltak.

Sammenfatning: Støygrensene gitt i tidligere dispensasjoner er dokumentert overskredet og dette beklages. Helsevernetaten ser svært alvorlig på slike overskridelser og har pålagt entrepenøren å iverksette strakstiltak for å hindre at dette gjentar seg.

Anleggsarbeid planlagt gjennomført i uke 24 antas ikke å overskride de støygrenser som er satt. Dispensasjonen som ble gitt for ukene 22, 23 og 24 trekkes derfor ikke tilbake. Med unntak av svært støyende arbeid natt til 18. og 19.6. synes det utfra det framlagte planer at anleggsstøyen på natta ikke vil være til sjenanse fram til entrepenøren tar sommerferie fra uke 28 og i 4 uker.

Evt. søknade om dispensasjoner for nattarbeid etter ferien må framlegges før ferien.

Vi vil overfor entrepenøren kreve at de vurderer om alt nattarbeid kan utføres senhøstes etter at sesongen i kolonihagen er avsluttet. Dette må gjerne skje i et samarbeide med styret i kolonihagen.



Likelydende brev sendt til Etterstad Vest borettslag og Etterstad Kolonihager.

Fredag hadde beboere i Etterstad Vest fremdeles ikke mottatt informasjon. Dette ble tatt opp da, og informasjonen ankom lørdag. Arbeidet 18. og 19. ble utsatt til 20. og 21. juni. Vedtak: Tatt til orientering.